Maminka s děťátkem
Milyen előnyei vannak a teljes tejből készült csecsemőtápszernek? Nem fog elhízni a baba?
11. 06. 2021

Milyen előnyei vannak a teljes tejből készült csecsemőtápszernek? Nem fog elhízni a baba?

A teljes zsírtartalmú tej nemcsak a babák számára szükséges energiaforrást a zsírt tartalmazza, hanem más biológiailag fontos anyagokat is. Ugyanakkor tanulmányok igazolták, hogy fogyasztása nincs negatív hatással a gyermekek súlyára. Ezért az édesanyáknak nem kell attól tartaniuk, hogy babáik emiatt hízni kezdenek. Éppen ellenkezőleg, hasznosíthatnak minden nagyszerű jellemzőt, amit a teljes tej kínál. A tápszerekben található mennyiségnek köszönhetően a babák jobban felszívják a kalciumot, és lágyabb lesz a székletük. Jobban és tovább is alszanak, így nem csak a kicsik, hanem a szüleik is elégedettek.

A tejzsír fontos anyagokat tartalmaz

Az anyatejben található egyik legfontosabb tápanyag a lipoprotein membránnal bevont apró golyócskák formájában jelenlévő zsír. A csecsemők nem csak energiához jutnak belőle, hanem fejlődésük szempontjából is fontos. A zsírok például biztosítják az esszenciális mikrotápanyagokat (A-, D-, E-, K-vitamint és a többszörösen telítetlen zsírsavakat – PUFA kat), és jelentősek a gasztrointesztinális funkciók támogatásánál, valamint a lipid- és lipoprotein anyagcsere szempontjából is.

És nem csak azt - a zsírok az immunitás kialakulását is befolyásolják. A 20. század közepe óta a tejalapú tápszerek előállítása során, megtakarítások miatt, a tejzsírt növényi olajokkal helyettesítették. Miért? Röviden, mert olcsóbb. A közönséges kommersz gyártott tápszerek ezért gyakran, vagy egyáltalán nem tartalmazzák a tejzsír biológiailag fontos anyagait, vagy később MFGM (Milk Fat Globule Membrane; magyarul = tejzsírgolyócska-membrán) formájában kell hozzáadni.

A gyerekek és a szülők is elégedettek

A Kendamil csecsemőtápszer alapja a kiváló minőségű teljes zsírtartalmú tehéntej, ezért tejzsírt egyáltalán nem kell hozzáadni. Ez a zsír a babák számára könnyen emészthető, és a telt tejíznek köszönhetően, a tápszer ízlik is nekik. A Kendamil, mint teljes zsírtartalmú tej receptúra, nagyobb arányban tartalmaz palmitinsavat az sn 2 pozícióban. Az ilyen összetétel jobban megfelel az anyatej egyedi zsírszerkezetének, ami elősegíti a kalcium és a palmitinsav felszívódását.

Kimutatták, hogy tejzsírt kapott csecsemők esetében a széklettel kiválasztott kalcium mennyisége alacsony volt, ami azt jelenti, hogy fokozottabban felszívódik és jobban mineralizálja a csontokat, ugyanakkor a megfigyelt csecsemők székletében a palmitát (kalcium) szappan mennyisége is alacsonyabb volt. A Kendamil tápszer receptúrája biztosítja, hogy ez a szappan ne képződjön a babák beleiben, mint ahogyan ez egyes növényi zsírok esetében történik. Tehát a székletük puhább, ami egyébként a székrekedés kockázatát is csökkenti. Az ilyen baba kevesebbet sír és többet alszik. És az alvás? Az nemcsak a gyermek fejlődése szempontjából fontos, hanem a szülők számára is. Mert csak egy magát jól kialvó szülő lehet elégedett szülő. Mivel az állati zsír sokkal jobban emészthető, mint a növényi zsírok, a Kendamil érzékenyebb emésztőrendszerű gyermekek számára is alkalmas.

A teljes zsírtartalmú tej előnyei

Számos csecsemőtápszer létezik a piacon. A Kendamil-lal ellentétben, sok közülük - a megtakarítások miatt – már alapjában sovány tejből készül. A növényi zsírok hozzáadása, ahogy mondani szokás csak közelítés a zsírtartalomhoz. Csakhogy pont a tejzsír az, amelynek köszönhetően, a zsírsavak aránya közelít az anyatejben lévőhöz. A szakértők ezt az arányt a következőképpen határozzák meg: telített 37%, egyszeresen telítetlen 47%, többszörösen telítetlen 16%. A cseh piac más tápszereivel összehasonlítva ez az arány a Kendamil-ban áll a legközelebb az anyatejhez: 33% telített, 45% egyszeresen telítetlen és 22% többszörösen telítetlen zsírsavak.

Nem fog elhízni a baba?

Egyes édesanyák attól tartanak, hogy babájuk túl sokat hízik a teljes zsírtartalmú tej után. Biztosíthatjuk őket, hogy nem fog. Éppen ellenkezőleg. Amint azt a The American Journal of Clinical Nutrition szakmai folyóiratban 2020 februárjában megjelent szisztematikus áttekintés és metaanalízis eredmények megmutatták, a teljes tej fogyasztása nincs káros hatással a gyermekek súlyára vagy testösszetételére. Pont ellenkezőleg, alacsonyabb az elhízás kockázata. A Kendamil tápszerben a baba minden szükséges tápanyagot megkap, mert összetételét erősen az anyatej inspirálta. A teljes zsírtartalmú tej 26% zsírt és 74% fehérjét tartalmaz. Az anyatejhez hasonló fehérjeszint elérése érdekében a Kendamil formula kiegyensúlyozott arányban tartalmaz sovány tejet is. Kizárólag így jön létre a megfelelő arány a fehérje és a tejzsír között, ugyanakkor a teljes zsírtartalmú tej minden előnye megmarad.

 

Források:

 • Whole milk compared with reduced-fat milk and childhood overweight: a systematic review and meta-analysis in The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 111, Issue 2, February 2020, Pages 266–279, https://doi.org/10.1093/ajcn/nqz276
 • Manios Y et al. Effect of milk fat-based infant formulae on stool fatty acid soaps and calcium excretion in healthy term infants: twou double-blind randomised cross-over trials. BMC Nutrition 2020; 6:46.
 • DeBoer MD, Agard HE, Scharf RJ. Milk intake, height and body mass index in preschool children. Arch Dis Child 2015;100(5):460–5.
 • Scharf RJ, Demmer RT, DeBoer MD. Longitudinal evaluation of milk type consumed and weight status in preschoolers. Arch Dis Child 2013; 98:335–40.
 • Charvet A, Huffman FG. Beverage intake and its effect on body weight status among WIC preschool-age children. J Obes 2019; 2019:3032457.
 • Acharya K, Feese M, Franklin F, Kabagambe EK. Body mass index and dietary intake among Head Start children and caregivers. J Am Diet Assoc 2011;111(9):1314–21.
 • Barba G, Troiano E, Russo P, Venezia A, Siani A. Inverse association between body mass and frequency of milk consumption in children. Br J Nutr 2005;93(1):15–19.
 • Barbiero SM, Pellanda LC, Cesa CC, Campagnolo P, Beltrami F, Abrantes CC. Overweight, obesity and other risk factors for IHD in Brazilian schoolchildren. Public Health Nutr 2008;12(5):710–15.
 • Beck AL, Heyman M, Chao C, Wojcicki J. Full fat milk consumption protects against severe childhood obesity in Latinos. Prev Med Rep 2017; 8:1–5.
 • Eriksson S, Strandvik B. Food choice is reflected in serum markers and anthropometric measures in healthy 8-yr-olds. Eur J Clin Nutr Met 2010;5: e117–e24.
 • Carnielli VP, Luijendijk IHT, Van Goudoever JB, et al. Feeding premature newborn infants palmitic acid in amounts and stereoisomeric position similar to that of human milk: effects on fat and mineral balance. Am J Clin Nutr. 1995;61(5):1037–42. https://doi.org/10.1093/ajcn/61.5.1037.
 • Carnielli VP, Luijendijk IHT, Van Goudoever JB, et al. Structural position and amount of palmitic acid in infant formulas: effects on fat, fatty acid, and mineral balance. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 1996;23(5):553–60. https://doi.org/10.1097/00005176-199612000-00007.
 • Kennedy K, Fewtrell MS, Morley R, et al. Double-blind, randomized trial of a synthetic triacylglycerol in formula-fed term infants: effects on stool biochemistry, stool characteristics, and bone mineralization. Am J Clin Nutr.1999;70(5):920–7. https://doi.org/10.1093/ajcn/70.5.920.
 • López-López A, Castellote-Bargalló AI, Campoy-Folgoso C, et al. The influence of dietary palmitic acid triacylglyceride position on the fatty acid, calcium and magnesium contents of at term newborn faeces. Early Hum Dev. 2001;65(SUPPL. 2). https://doi.org/10.1016/S0378-3782(01)00210–9.
 • Lucas A, Quinlan P, Abrams S, Ryan S, Meah S, Lucas PJ. Randomised controlled trial of a synthetic triglyceride milk formula for preterm infants.Arch Dis Child Fetal Neonatal Ed. 1997;77(3):178–85. https://doi.org/10.1136/fn.77.3.F178.
Top