Összetételét tekintve a kecsketej közelebb áll az anyatejhez, mint a tehéntej, és nagyobb mennyiségben tartalmaz néhány tápanyagot is. Kevésbé megterhelő az emberi emésztőrendszer számára, mint a tehéntej, mivel minimális mennyiségben (általában csak nyomokban) tartalmazza, azt az A1‑es β‑kazein fehérjét, ami egyeseknél gyulladásos emésztőrendszeri reakciót válthat ki.
A kecsketej a gyomorban finomabb elegyet alkot, így a görcsökre, puffadásra hajlamos gyerekek hasa könnyebben feldolgozza. A tej egyik alapvető összetevője a - lipoprotein membránnal bevont apró golyócskák formájában jelenlévő - zsír. A kecsketej további előnye a tehéntejjel szemben, hogy jobban emészthető, mert a benne lévő zsírgömböcskék kisebbek. A kecsketej vitathatatlan előnye a tehéntejjel szemben abból adódik, hogy több prebiotikus oligoszacharidot, és több HMO-t (Human Milk Oligosaccharides), azaz anyatej oligoszacharidot tartalmaz.
A Kendamil kecsketej alapú tápszer A2‑es kecsketejből készül, túlnyomórészt A2‑es β‑kazeinnel, amely az ember számára emészthetőbb, mint a tehéntejek nagyrészében megtalálható gyakoribb A1‑es β‑kazein.