Megfelelő táplálkozás a szoptatás alatt és előtt
1. 07. 2023

Megfelelő táplálkozás a szoptatás alatt és előtt

A terhesség minden nő életében örömteli időszak, de pszichológiai és fizikai igénybevételt is jelent. Ez a megnövekedett tápanyagszükségletben (szénhidrátok, fehérjék, zsírok, vitaminok és ásványi anyagok) nyilvánul meg, amelyeket a várandós anyának a terhesség, majd a szoptatás alatt rendszeresen kell a szervezetébe juttatnia.

Nem szabad elfelejteni, hogy a terhes nőknek különleges táplálkozási igényeik vannak, és bizonyos tápanyagok bevitelére vonatkozó igényeik megnőnek ebben az időszakban.

Megnövekedett szükséglet a kiválasztott tápanyagokra a terhesség alatt

Fehérjék + 54 %
DHA + 100–200 mg/nap
A-vitamin + 10 %
B6-vitamin + 46 %
B12-vitamin + 8 %
Folsav + 50 %
Vas + 50 %
Cink + 38 %
Jód + 47 %

Akár azt tervezi, hogy anya lesz, akár várandós, akár már egy kisbabát tart a karjában, mindig gondoskodnia kell arról, hogy megfelelően táplálkozzon és eleget igyon. A táplálékkal bevitt energiát és tápanyagokat az anya elsősorban a teste megfelelő működéséhez használja fel, de a tápanyagok az anyatejbe is átkerülnek. A kisbabák számára általában ez az egyetlen táplálékforrás, ezért nagyon fontos, hogy az anya étrendje változatos, kiegyensúlyozott legyen, tartalmazza az összes fontos tápanyagot és vitamint, és ami a legfontosabb - a szükséges mennyiségben tartalmazza azokat.

Ahhoz, hogy minden úgy működjön, ahogyan kell, célszerű, hogy a fontos tápanyagok már azelőtt bekerüljenek az étrendbe, hogy a baba elkezdene fejlődni az anya szervezetében.

folsav (folát) már a terhességi táplálkozásban is nagy jelentőséggel bír. A folsav ajánlott napi bevitele terhesség alatt 600 μg1. Ez egy vízben oldódó B-vitamin, amely részt vesz a sejtosztódásban, hozzájárul a normál vérképződéshez és a csíraszövetek növekedéséhez a terhesség alatt. Ezenkívül a folsav segít csökkenteni a fáradtság és a kimerültség mértékét is. A fokozott folsavbevitelnek legkésőbb 4 héttel a terhesség kezdete előtt el kell kezdődnie, és az első trimeszter végéig folytatódnia kell2. A folsavtartalmú élelmiszerek közé tartozik a spenót, a fejes saláta, a káposzta, a zöldbab vagy a karfiol.

Magának a folsavnak azonban nincs saját biológiai hatása, és csak a májban enzimatikus átalakulással keletkező metabolitjai biológiailag aktívak. Az MTHFR nevű enzim szükséges a folsav aktív metapolinná történő átalakításához. Egyes egyéneknél ennek az enzimnek az aktivitása genetikai hajlam miatt csökkent lehet.

A szoptatás nagyon megterheli az anya szervezetét, ezért ilyenkor az anyának naponta körülbelül 500 kcal-val többet kell bevinnie. Az anyák energiát kaphatnak gabonafélékből - rizsből, tésztából és kenyérből, amelyek lehetőleg teljes kiőrlésűek legyenek. Ezenkívül rostot, ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaznak. Természetesen a nyers és főtt zöldségeknek és gyümölcsöknek is alapvetőnek kell lenniük az étrendben, és minden anyuka étkezésében meg kell jelenniük.

A tej és a tejtermékek fehérje- és kalciumforrások, amelyek szükségesek a csontok normál egészségének fenntartásához. Más állati eredetű termékek, például a tojás, szintén fehérjeforrást jelentenek. A húsok közül a sovány vörös húsokat (sertés, marhahús) kell választani, amelyek vasban gazdagok. A várandós kismamáknak különösen az omega-3 zsírsavakban gazdag halakat, például lazacot, heringet vagy pisztrángot kellene fogyasztaniuk, legalább hetente kétszer.

Az anyai dokozahexaénsav (általában DHA-ként rövidítik, és az omega-3 zsírsavak csoportjába tartozik) hozzájárul a magzatok és a szoptatott csecsemők normális agyfejlődéséhez. A jótékony hatás a felnőttek számára ajánlott napi omega-3 zsírsav-bevitel, azaz 250 mg DHA és EPA (eikozapentaénsav) mellett napi 200 mg DHA fogyasztásával érhető el.
A változatos és kiegyensúlyozott étrend mellett a kismamák és várandós kismamák étrendjüket táplálékkiegészítőkkel és terhességi italokkal, például a Kendamum oldódó itallal egészíthetik ki. Elkészítése igen egyszerű - csak keverje el vízben. Finom íze mellett az egyik fő előnye, hogy az anyák és várandós kismamák gyakorlatilag bármikor és bárhol elkészíthetik, csak a megfelelő mennyiségű port kell maguknál tartaniuk.

Kendamum folsavat, beleértve annak biológiailag aktív formáját (L-metil-tetrahidrofolát), DHA-t, B6-, B2-, D- és C-vitamint, valamint kalciumot és magnéziumot tartalmaz.

A Kendamum étrend-kiegészítő, és nem helyettesíti a változatos és kiegyensúlyozott étrendet vagy az egészséges életmódot.

Források:

1. Dietary Reference Intakes, J Perinatal Med 2008
2. Referenzwerte für die Nährstoffzufuhr DACH 2015
3. Vakhapova V, Cohen T, et al. Phosphatidylserine containing omega-3 fatty acids may improve memory abilities in non-demented elderly with memory complaints: a double-blind placebo-controlled trial. Dement Geriatr Cogn Disord. 2010;29(5):467-474.
4. Vakhapova V, Richter Y, et al. Safety of phosphatidylserine containing omega-3 fatty acids in non-demented elderly: a double-blind placebo-controlled trial followed by an open-label extension. BMC Neurol. 2011; 11:79.
5. Schmidt K, Weber N, et al. A lecithin phosphatidylserine and phosphatidic acid complex (PAS) reduces symptoms of the premenstrual syndrome (PMS): Results of a randomized, placebo-controlled, double-blind clinical trial. Clin Nutr ESPEN. 2018 Apr; 24:22–30.

Top