Mik azok az anyatej oligoszacharidok (HMO-k) és mi a jelentőségük?
Mik azok az anyatej oligoszacharidok (HMO-k) és mi a jelentőségük?
6. 06. 2023

Mik azok az anyatej oligoszacharidok (HMO-k) és mi a jelentőségük?

Az anyatej a csecsemők számára a legtermészetesebb táplálék, amely biztosítja számukra a megfelelő és optimális növekedésükhöz szükséges összes anyagot. Az anyatej egyedülálló bioaktív összetevője1 a HMO-k (Human Milk Oligosaccharides), amelyek fontos szerepet játszanak az újszülött immunrendszerében. Emellett befolyásolják a bélflóra kialakulását és a bél fejlődését.

Mik azok a HMO-k és honnan jöttek?

Szerkezetük egyedülálló - összetett szénhidrátok (cukrok), amelyek alapja a laktóz. A HMO-k a csecsemők számára emészthetetlen rostok, amelyek a bélbaktériumok táplálékául szolgálnak. Tudta, hogy a HMO-k előállítása az anya által az anyatej előállítására fordított teljes energia 10%-át igényli?

Viszonylag nemrég fedezték fel őket az anyatejben. Csak a modern technológiák fejlődése az elmúlt tíz évben tette lehetővé legalább néhányuk első szintetikus előállítását. Manapság lehetőség van arra, hogy ezeket az oligoszacharidokat mesterséges csecsemő tápszerekhez adják, ami még közelebb hozza összetételüket az anyatejhez.

Milyen típusú HMO-k vannak?

Az anyatej oligoszacharidjai az anyatej 3. legnagyobb szilárd összetevője, amelyben hatalmas mennyiség található, egyes tanulmányok akár 1000 különböző struktúráról is beszámolnak. Például a 2'FL pozícióban lévő HMO (fukozilaktóz) volt az első szintetikusan előállított oligoszacharid! Továbbá találkozhatunk HMO-val a 3'GL pozícióban (3'-galaktoszillaktóz). Ez a galaktoszilaktóz, amely például a tehéntejre jellemző, de az anyatejben is megtalálható, különösen kezdetben a kolosztrumban.

A kolosztrum az első anyatej, amelyből a baba közvetlenül a születés után hatalmas mennyiségű hasznos anyagot kap. Az érett anyatejben a HMO (3'GL) kisebb mennyiségben található meg, de szinte mindig jelen van.3 Ez a prebiotikum segít megelőzni a gyulladásos reakciókat, különösen az éretlen bélnyálkahártyában, illetve megakadályozhatja a bélbarrier integritásának elvesztését.4, 5, 6

Mik azok az anyatej oligoszacharidok (HMO-k) és mi a jelentőségük?

Mi a HMO-k jelentősége a csecsemők számára?

Tudjuk, hogy ezek az oligoszacharidok nem táplálkozási jelentőségűek, de fontos bioaktív komponensek. A HMO-knak négy fő funkciójuk van, amelyek a következők:

  • Szubsztrátként szolgál az egészséges bélbaktériumok (bifidobaktériumok és laktobacillusok) számára.
  • Csapdába ejtik a patogén baktériumokat
  • A bél védőfunkciójának erősítése
  • Támogatja a fejlődő immunrendszer fejlődését.
  • Támogatja az agy fejlődését

Milyen más típusú prebiotikus oligoszacharidok léteznek?

A természetben általában megtalálható prebiotikus oligoszacharidok közé tartoznak a laktózban található galaktooligoszacharidok (GOS) vagy a növényekben található fruktooligoszacharidok (FOS). Az anyatej oligoszacharidokkal kapcsolatos kutatások alapján kifejlesztették a galaktooligoszacharidok és fruktooligoszacharidok 9:1 arányú keverékét (GOS/FOS). A keverékben a GOS és a FOS egymásra hatnak. Ezt a prebiotikus keveréket már több mint 20 éve használják, és a legnagyobb számú szakértői véleményezett tanulmány bizonyítja a hatását:

  • Növeli az egészséget elősegítő bifidobaktériumok mennyiségét7, 8
  • Növeli a laktobacillusok mennyiségét 9
  • Javítja a széklet konzisztenciáját (puhaságát) és gyakoriságát10, 11
  • Csökkenti a gyomor-bélrendszeri fertőzések előfordulását12
  • Csökkenti a légúti fertőzések előfordulását13, 14
  • Csökkenti a hasmenéses megbetegedések előfordulását15
  • Csökkenti az atópiás dermatitis előfordulását16

Források:

        1. Rudloff S, Kunz C. Milk oligosaccharides and metabolism in infants. Adv Nutr 2012; 3(3): 398S-405S. doi: 10.3945/an.111.001594
        2. Yu ZT, Chen C, Newburg DS. Utilization of major fucosylated and sialylated human milk oligosaccharides by isolated human gut microbes. Glycobiology. 2013; 23(11): 1281-92.
        3. Eussen SRBN et al. Nutrients 2021, 13(7), 2324.
        4. Xiao L, Engen PA, Leusink­‑Muis T, et al. The Combination of 2‘-Fucosyllactose with Short­‑Chain Galacto­‑Oligosaccharides and Long­‑Chain Fructo­‑Oligosaccharides that Enhance Influenza Vaccine Responses Is Associated with Mucosal Immune Regulation in Mice. J Nutr. 2019; 149(5): 856–869. doi:10.1093/jn/nxz006.
        5. Newburg DS, Ko JS, Leone S, Nanthakumar NN. Human Milk Oligosaccharides and Synthetic Galactosyloligosaccharides Contain 3‘-, 4-, and 6‘-Galactosyllactose and Attenuate Inflammation in Human T84, NCM-460, and H4 Cells and Intestinal Tissue Ex Vivo. J Nutr. 2016;146(2):358–367.doi:10.3945/jn.115.220749.
        6. Varasteh S. et al. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2019;68(S1);N­‑P-016:1049.
        7. Moro GE, Mosca F, Miniello V, et al. Acta Paediatr Suppl. 2003;91:77–79.
        8. Bakker-Zierikzee AM, Alles MS, Knol J et al. Br J Nutr. 2005;94: 783–790.
        9. Salvini F, Riva E, Salvatici E, et al. J Nutr. 2011;141:1335–1339.
        10. Vivatvakin B et al. Asia Pac J Clin Nutr. 2010;19(4):473-80.
        11. Costalos C et al. Early Hum Dev. 2008;84(1):45-9.
        12. Bruzzese E, Volpicelli M, Squeglia V, et al. Clin Nutr. 2009;28:156–161.
        13. Arslanoglu S, Moro GE et al. 2008;138:1091–1095.
        14. Ribeiro TC, Costa-Ribeiro H Jr, Almeida PS, et al. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2012;54:288–290.
        15. Bruzzese E, et al. JPGN 2006;42(5):E95.
        16. Gruber C, van Stuijvenberg M, Mosca F, et al. J Allergy Clin Immunol. 2010;126:791–797.
Top