Miért válassza a Kendamil tápszert gyermeke számára?
20. 10. 2023

Miért válassza a Kendamil tápszert gyermeke számára?

Már több mint 5 éve, hogy a Kendamil megjelent a piacon. Szinte azonnal elnyerte a szülők tetszését. Ez elsősorban néhány olyan előnynek volt köszönhető, amelyet az akkori piacunkon lévő más tápszer márkák nem kínáltak. Ma már elmondhatjuk, hogy a Kendamil elkezdett "trendeket" meghatározni a csecsemőtáplálásban. De tudja, hogy miért lett a Kendamil ilyen népszerű?

A Kendamil nem tartalmaz pálmaolajat

A Kendamil tápszer az elsők között volt, amely nem tartalmazott pálmaolajat, amit az anyák nagyra értékeltek (és értékelnek ma is). Ennek több oka is volt, például környezetvédelmi vagy szociális okok. A pálmaolaj negatív környezeti hatásokkal - erdőirtás, a természetes ökoszisztémák pusztulása, az őslakos közösségek jogainak megsértése stb. - hozható összefüggésbe. Ezek is olyan okok, amelyek csak megerősítették döntésünket, hogy nem adunk pálmaolajat a tejhez.

A Kendamil halolajat sem tartalmaz

Tudjuk, hogy a halak nem saját maguk állítják elő az omega-3-at, hanem táplálékból - algákból - nyerik. Ezért úgy gondoltuk, hogy egyenesen a forráshoz fordulunk. Ráadásul megszabadulunk az egyik potenciális allergéntől. Ezért a halolajat Schizochytrium mikroalgaolajjal helyettesítettük, amely omega-3 zsírsavakat tartalmaz, különösen az anyatej szempontjából fontos DHA-t1*. További előnye, hogy ennek a hínárolajnak az előállításához nincs szükség halászatra. Így nem járulunk hozzá a túlhalászáshoz, és nem zavarjuk a tengeri ökoszisztémákat.

Mi az a DHA és az ARA, és miért adják a tápszerhez?

A DHA a dokozahexaénsav, az omega-3 zsírsavak egyik csoportja. A csecsemő szervezete nem tud belőle eleget előállítani, ezért táplálékból - tejből - kell beszereznie. Vagy anyatejből, és ha a szoptatás nem lehetséges, akkor mesterségesből. Ebben az esetben, akkor az anyának kell gondoskodnia a megfelelő omega-3 bevitelről.

A DHA nagy mennyiségben található meg a szem retinájában, ezért fontos e szerv megfelelő fejlődéséhez***, különösen az élet első hónapjaiban. A Kendamil a jogszabályoknak megfelelően tartalmazza ezt a savat. Megfelelő mennyiségű alfa-linolénsavat* is tartalmaz, amely a DHA előanyaga**.

Az ARA az arachidonsav, az omega-6 zsírsavak egyik csoportja. Az ARA előanyaga** a linolsav*, amelyet a Kendamil is tartalmaz.¨

A 2016/127/EU bizottsági rendelet kötelezővé teszi a DHA hozzáadását az anyatej-helyettesítő tápszerekhez, de nem rendelkezik az ARA hozzáadásáról. Az anyatej azonban tartalmaz ARA-t. Ezért véleményünk szerint célszerű, hogy az anyatej példáját követve az anyatejnek is tartalmaznia kellene ARA-t. A világ vezető szakértői megerősítik, hogy fontos a korai DHA és ARA dúsítás2.

Az Európai Gyermekgyógyászati Akadémia és a Child Health Foundation 26 nemzetközi csecsemőtáplálkozási szakértőt keresett meg, hogy vizsgálják felül a DHA és ARA együttes pótlásának fontosságára vonatkozó legújabb tudományos bizonyítékokat. Eredményeik rávilágítottak a DHA és az ARA fontosságára a csecsemőtápszerekben3. Még a legújabb ajánlások alapján is, a Kendamil mindkét savat tartalmazza.

És hogyan készül ez a Kendamil nevű tápszer?

Az új Kendamil Premium esetében megváltoztattuk a tejfeldolgozás technológiai folyamatát. Az eredeti receptben a folyékony teljes tejet már a folyamat elején összekevertük a többi összetevővel. A jelenlegi eljárás során először a teljes tejet dolgozzák fel külön, majd a többi összetevőt adják hozzá. Ez az eljárás lehetővé tette számunkra, hogy a teljes tejet magasabb tejzsírtartalom mellett is jobban feldolgozzuk.

A Kendamil még mindig kiváló minőségű teljes tehéntejen alapul, amelyet a gyártás kezdetén gondosan ellenőriznek a minőségbiztosítás érdekében. Ezt követően pasztőrözik, azaz általában 70 °C körüli hőmérsékletre melegítik a baktériumok elpusztítása érdekében.

A pasztőrözést homogenizálás követi. Ebben az eljárásban a tejet nagy nyomással nyomják át a fúvókákon, ami megakadályozza, hogy a tej felületén zsír rakódjon le. Ez javítja a tej ízét és állagát. A tejhez laktózt, vitaminokat, ásványi anyagokat* és egyéb összetevőket, például prebiotikus oligoszacharidokat (GOS/FOS) adnak. A tejet sterilizálják, szárítják, és ismét számos minőségi és biztonsági vizsgálatnak vetik alá. Ezután következik a gondos csomagolás!

És miért csomagoljuk a Kendamil tejet dobozokba? Mert a fémcsomagolás tökéletes megoldás a mesterséges tej tárolására. A fém képes megvédeni a tejport a nem kívánt külső hatásoktól, mivel szinte nulla gáz-, víz- és fényáteresztő képességgel rendelkezik. Ráadásul a műanyaggal vagy a papírral ellentétben korlátlanul újrahasznosítható.

Hol vásárolhat Kendamil tejet a gyermekeknek?

Megtalálhat minket Magyarországon a kiválasztott üzletekben. Itt találhatja meg a legközelebbi viszonteladót.

*DHA-t, ALA-t, LA-t, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz a törvényi előírásoknak megfelelően, mint minden anyatej-helyettesítő tápszer.
**prekurzor – egy bizonyos anyag vagy komponens elődje vagy forrása; például az A-vitamin béta-karotinból képződik = a béta-karotin az A-vitamin előanyaga
*** A DHA-sav hozzájárul a 12 hónapos korig csecsemők látásának normál fejlődéséhez. A jótékony hatás napi 100 mg DHA bevitelével érhető el.

Fontos figyelmeztetés: A szoptatás a legjobb táplálkozási forma. A csecsemőtápszert csak orvos tanácsára szabad használni. Az anyatej-helyettesítő tápszerek csak vegyes és kiegyensúlyozott étrend részét képezhetik. Felhasználási mód és egyéb információk a csomagoláson. Élelmiszer speciális táplálkozáshoz.

Források:

     1. Souza CMM, et al. Animal Science Journal 2019;90(12):1567-1574
     2. Van Dael P. Nutrition Research and Practice 2021;15(2):137-159.
     3. Koletzko B, et al. Am J Clin Nutr. 2020;111(1):10-16.
Top