Miért nem tartalmaz halolajat a Kendamil
25. 08. 2022

Miért nem tartalmaz halolajat a Kendamil

Halolaj a babatejben? Kendamilban biztosan nem!

Tudta, hogy a tengeri halak túlhalászása miatt, amelyből halolajat nyernek, néhány faj majdnem kihalt? Az ellenőrizetlen halászat csaknem harmadára csökkentette a halállományt a világ óceánjaiban!

A Kendamil család egyik teje sem tartalmaz halolajat

A Kendamil márka a kezdetektől fogva elkötelezett a bolygónkkal való kíméletes bánásmód mellett. Alapvető értékei közé tartozik a legjobb összetevők beszerzése, de fenntartható forrásokból. És ez ma is igaz.

Az ökológia és a fenntarthatóság miatt a Kendamil soha nem fog halolajat tartalmazni. Vegetáriánus formulájának köszönhetően továbbra is tartalmaz omega-3 telítetlen zsírsavakat (köztük DHA-t, dokozahexaénsavat), amelyekre a csecsemőknek szükségük van a fejlődésükhöz. De a forrás számunkra nem a hal, hanem a tengeri moszat!

Miért jobb a növényi eredetű DHA használata a babatejekben, mint a halolaj:

✓ biztonság és nyomon követhetőség 💙
✓ természetes (és természetes) DHA forrás 🌿
✓ nagyobb tisztaság 🤍
✓ fenntartható erőforrás 🌏
✓ a termékek vegetáriánusok számára is alkalmasak 🌱
✓ Halszag és a halolajban található esetleges allergének nélkül 🐟

Miért jobb növényi alapú omega-3 zsírsavakat használni az anyatejben?

✓ Biztonság és nyomon követhetőség. A mikroalgákat, amelyekből a DHA növényi formáját nyerjük, tiszta és ellenőrzött környezetben termesztjük. Az ilyen DHA használata ezért biztonságosabb.

✓ A DHA természetes forrása. Az általunk használt mikroalgák nem tartalmaznak olyan szennyeződéseket, amelyek bejutnának, ha az óceánokban növekednének. Mikroalgáink tisztább és közvetlenebb omega-3 (DHA) források, mint a halolaj, amely életük során szennyezett vizekben lehetett.

✓ Természetvédelem és biodiverzitás. Azzal, hogy algákat termesztünk, nem járulunk hozzá a túlhalászáshoz. Miért van ez így? Egyszerűen azért, mert úgy döntöttünk, hogy megvédjük a tengert és a benne élő életet.

✓ Alkalmas vegetáriánusok számára. A növényi eredetű DHA felhasználásának köszönhetően receptünk vegetáriánusok számára is alkalmas.

✓ A tipikus halszag nélkül. Mivel az omega-3 zsírsavaink növényekből származnak, nincs halszaguk.

Miért rossz a halból származó DHA?

A túlhalászás ugyanis tönkreteszi a természetes halállományt, és ez az oka annak, hogy a halak száma már harmadával csökkent. És ez nagy csapás a tengeri ökoszisztémának...

Az alga képes teljes mértékben helyettesíteni a halolajat. Ráadásul azzal, hogy saját magunk által termesztett mikroalgákat használunk DHA-forrásként, nem járulunk hozzá a halpusztuláshoz és a tengerek és óceánok ezzel járó pusztulásához.

A lényeg: az alga tartalmazza azokat az omega-3 zsírsavakat, amelyekre a csecsemőknek szükségük van a fejlődésükhöz. Kitermelésük nem pusztítja a természeti erőforrásokat. Íme néhány ok, amiért az omega-3 zsírsavak növényekből történő bevitele jobb, mint a halakból:

✓ Azzal, hogy halolaj helyett algából származó DHA-t adunk hozzá, hozzájárulunk a kényes tengeri ökoszisztéma védelméhez, amely szerves részét képezi az egész Föld bolygó ökoszisztémájának.

✓ A múltban a túlhalászás az ökológiai egyensúly károsodásához vezetett, és a vízszennyezést a halászok által elfelejtett vagy a tengerekbe mosott műanyag halászhálók is okozták. Arról nem is beszélve, hogy a törött horgok mit tesznek a horgászattal. Mindez felborítja a tengeri ökoszisztéma egyensúlyát, és stresszt okoz a tengeri állatoknak.

✓ Ezzel szemben a mikroalgák termesztése lehetővé teszi, hogy elegendő hal maradjon meg a halászok számára, akik fenntartható módon halásznak. Ma már egyre többen térnek át erre a módszerre, mivel a túlhalászás a világ halállományának ellenőrizhetetlen csökkenéséhez vezet. És akkor könnyen megtörténhet, hogy a halrajok természetes regenerálódását már nem maga az ökoszisztéma irányítja... A mikroalgák az omega-3 zsírsavak vegetáriánus forrása.

Táplálkozási szempontból a növényi eredetű omega-3-ak ugyanolyan értékesek, mint a halolajból származóak, de a halolajjal ellentétben vegetáriánusok is fogyaszthatják őket. És mentes a kellemetlen halszagtól!

Miért természetes és fenntartható növényi omega-3 (DHA) forrás a Kendamil tejben lévő algaolaj?

Sokan meg fognak lepődni, hogy az omega-3 (DHA) eredeti forrása nem a hal, hanem a mikroalgák. Az omega-3 zsírsavak ezeknek a mikroalgáknak az elfogyasztásával kerülnek a halakba. A mikroalgák termesztése és begyűjtése ezért a legkíméletesebb módszer a természetes és tisztább omega-3 (DHA) előállítására. Ez pedig akár a mikroalgákat is a jövő táplálékává teheti. Különösen azért, mert magas omega-3 tartalmat biztosítanak a természeti erőforrások tönkretétele nélkül.

Tények a mikroalgákról

✓ A mikroalgák nagyon gyorsan szaporodnak. Akár 10-szer gyorsabban nőnek, mint a szárazföldi növények, és ugyanannyi biomasszát termelnek.
✓ Jobban lehet mikroalgát termeszteni, mint halat. És az ökológiai és társadalmilag felelős gyakorlatok fenntartása is könnyebb. A mikroalgák ellenőrzött környezetben szaporodnak, és pontosan adagolt mennyiségű tápanyagot kapnak, így nem keletkezik hulladék.
✓ A termesztési módnak köszönhetően a mikroalgákat és termékeiket nagy tisztaság jellemzi, és nem áll fenn a szennyezett óceánból származó szennyeződés, illetve egyéb emberi tevékenységek hatása.

Mik azok az omega-3 (DHA) és omega-6 (ARA) zsírsavak?

DHA = dokozahexaénsav
ARA = arachidonsav

Bizonyára hallott már a DHA vagy az ARA kifejezésről, ezért talán kíváncsi, hogyan és miért előnyösek ezek a csecsemő számára.

Az emberi anyatej hosszú láncú, többszörösen telítetlen zsírsavakat (LCPUFA) tartalmaz, amelyek fontos szerepet játszanak az agy növekedésében és fejlődésében, a látás fejlődésében, a vérnyomás szabályozásában, a veseműködésben, a véralvadásban, valamint a gyulladásos és immunológiai reakciókban. Az LCPUFA-k közé tartoznak az omega-3 (DHA) és az omega-6 (ARA) zsírsavak. Mindkettőt hozzáadjuk a Kendamil tápszerünkhöz.

Lehetséges, hogy egy baba halolaj nélkül is elegendő omega-3-at (DHA) kapjon?

Lehet, hogy azért gondolkodik ezen a kérdésen, mert hallotta már azt a babonát, hogy a halak omega-3-at termelnek. És ezt meg kell cáfolni, mert a halak nem termelnek maguknak omega-3 zsírsavakat! Csakúgy, mint az embereknek, nekik is táplálékból kell őket szerezniük. És találja ki, mi a halak fő omega-3 forrása? Ha idáig elolvasta, természetesen már tudja - mikroalgák.

Így a Kenamil csecsemőtejekben közvetlenül a forrásból kapjuk meg a szükséges omega-3-at. És fenntartható módon.

Miért növényi eredetű a DHA a Kendamilban?

Az emberek (beleértve a csecsemőket is!) nem állítanak elő saját maguknak omega-3-at, hanem a táplálékból kell felvenniük. A DHA egy ALA (alfa-linolénsav) nevű esszenciális zsírsavból alakul ki. Az ALA az omega-3 zsírsavak egyike, amely megtalálható a magvakban és a diófélékben, valamint a legtöbb növényi olajban, különösen a repceolajban. A Kendamil a teljes tejből származó tápláló zsírokat ezekkel az egészséges esszenciális zsírsavakkal kombinálja, napraforgó- és repceolajok kombinációjával, amelyek természetes módon magas zsírsav- és ALA (omega-3) tartalommal rendelkeznek.

Mint fentebb említettük, az emberi szervezetnek vagy ALA-ra (amely természetes úton alakul át DHA-vá), vagy közvetlen DHA-forrásra van szüksége. Mert, mint azt is tudjuk, a szervezet nem tudja magától előállítani! Ha a gyermek ALA-t kap az étrendjéből, a szervezete képes bizonyos mennyiségű DHA-t előállítani. Általában azonban a szükséges DHA-szintek eléréséhez és a normális látásfejlődéshez a DHA-t közvetlenül a táplálékba kell juttatni, kiegészítőként. És itt jönnek a képbe a mi mikroalgáink! A repce- és napraforgóolajból származó létfontosságú zsírsavak mellett a tejhez tengeri moszatolajat adunk, amely közvetlen növényi DHA-forrásként szolgál.

Ha most eltévedt, ne essen kétségbe! Mindenesetre biztosíthatjuk, hogy a baba minden szükséges omega-3 zsírsavat megkap, mert a Kendamil tejhez nem egy, hanem két forrásból adjuk őket. Mindkettő ALA formájában, amelyet a szervezet természetes módon alakít át DHA-vá, valamint a DHA növényi változatában, közvetlenül a forrásból - mikroalgákból! Azzal, hogy minden Kendamil anyatejben növényi eredetű DHA-t használunk, nem kötünk kompromisszumot sem a tápérték, sem az állagmegőrzés terén.

Halolaj nélkül a Kendamil kíméletesebb a gyermekekhez és a természethez

A gyermekek és a bolygónk fontosak számunkra. Ezért mindig felelősek leszünk a kicsinyeinkkel és a természettel szemben. A Kendamilnál nem csak arra törekszünk, hogy a gyerekek a legjobb táplálékot kapják, hanem arra is, hogy az általuk örökölt bolygó ugyanolyan egészséges legyen, mint ők.

Ez az oka annak is, hogy a Kendamil pálmaolajmentes, és minden összetevője helyi forrásból és tiszta természetből származik. Hiszünk abban, hogy ez a termelési mód fenntartható. Támogatjuk a helyi családi gazdaságokat, és mivel minden hozzávalónkat helyben szerzünk be, a szénlábnyomunk valóban (tényleg!) nagyon kicsi. Egy kis lábnyom pedig nagy lépéseket jelent egy egészségesebb világ felé!

Olyan márka akarunk lenni, amely kíméli a természetet, és amely világos és nyomon követhető eredetű alapanyagokat használ. Segítsen nekünk a természet és a tengeri ökoszisztémák védelmében.

Ezúton is köszönünk minden lépést, amit velünk tett ezen az úton.

 

Kendamilt vásárolni

Fontos megjegyzés: A szoptatás a legjobb módja a baba táplálásának. A mesterséges anyatej-helyettesítő tápszereket orvos vagy táplálkozásban, gyógyszerészetben vagy anya- és csecsemőgondozásban jártas személy tanácsára kell használni. A Kendamil anyatej 6 hónaposnál idősebb csecsemők számára készült, és vegyes étrend részeként kell használni.

 

Források:

* https://www.worldwildlife.org/threats/overfishing
* https://www.bbc.com/future/bespoke/follow-the-food/the-green-sludge-that-could-transform-our-diets.html
* https://www.forbes.com/sites/jenniferhicks/2018/06/15/see-how-algae-could-change-our-world/?sh=49ecd97a3e46
* https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.2903/j.efsa.2008.794

Top