Hogyan lehet segíteni a gyerekeknek a gyomorfájáson
24. 11. 2020

Hogyan lehet segíteni a gyerekeknek a gyomorfájáson

A hasfájás és a megemelkedett testhőmérséklet a leggyakoribb okok, amiért a gyermekorvoshoz kell fordulni. Ha a fájdalom rendszeres, hirtelen jelentkezik, és szüntelen sírás kíséri, akkor csecsemőkori kólika lehet. Ebben az esetben többféleképpen lehet segíteni a babának.

Hogy pontosan mi okozza a kólikát, sajnos nem tudjuk. Ez a hirtelen kezdődő és hirtelen véget érő, vigasztalhatatlan sikolyok formájában jelentkezik. A kólika három órán át vagy annál tovább tart, és gyakran a napnak vagy az esti óráknak megfelelő időpontokban jelentkezik, de ez nem követelmény. A baba érezhetően megfeszül, lehajol, a lábát a hasához húzza, és vörös az arca. Ugyanakkor azonban egyébként normálisan fejlődik, és a nap nagy részében boldog és nyugodt. A kólika hirtelen kezdődik és ér véget, és nincs nyilvánvaló oka. A legtöbb probléma körülbelül 6 hetes korban jelentkezik, de esetenként már 14 napos korban is előfordulhat. Néha gáz- és székletürítéssel végződnek, néha a baba végül elalszik a fáradtságtól és a kimerültségtől. A csecsemők 15-20%-ánál fordul elő, függetlenül a táplálás módjától. A jó hír a szülők számára, hogy a 4-6. hónap után általában elmúlik.

Ennek több oka is lehet

Csak az esetek körülbelül 5%-ában lehet objektív okot találni. Nagyon valószínű, hogy a kólikát az etetési technika okozhatja, amikor a szoptatott és a tápszerrel táplált csecsemők levegőt szívnak és nyelnek, ami nyomja a pocakot, és fájdalmat okoz. Az orvosok az éretlen emésztőrendszert, amely fokozott gázképződést okoz az emésztőrendszerben (puffadás), szintén gyakori okként említik. A gáz nyomja a bélfalat, és kólikás hasfájást okoz. Más gyakori okok közé tartozik az ételnek a gyomorból a nyelőcsőbe való visszajutása (gasztro-oesophageális reflux), amelyet az okoz, hogy a nyelőcső és a gyomor közötti terület még nincs jól kifejlődve. Ebben az esetben a gyomortartalom spontán visszatér a nyelőcsőbe vagy akár a szájba.

A kólika kialakulását azonban a családi kellemetlenségek és a szülői stressz is befolyásolhatja, ami átragad a gyermekekre. Egy másik lehetőség, hogy a csecsemők nehezebben emésztik meg a tej egyes összetevőit, például a tejcukrot vagy a tejfehérjét. Azonban a bélmozgékonyság zavara, a bél mikroflóra kiegyensúlyozatlansága, a szervezet anyagcseréjének hibája vagy az emésztőrendszer hibája is okozhatja.

Próbálja ki a masszázst és a megfelelő táplálást

A kezelés alapja a "normális" kólika és a betegség okozta kólika megkülönböztetése. Ebben az esetben például az orvos javasolhatja a tehéntejfehérje, a tejcukor vagy akár más anyagok elhagyását a csecsemő étrendjéből.

A normálisan növekvő, egészséges gyermeket kísérő kólika esetén a megfelelő és gyakori táplálás segíthet. Akár szoptat, akár cumisüvegből táplálkozik, bizonyos szabályokat be kell tartani, amelyek különböző mértékben megakadályozzák a gázok képződését és felhalmozódását a belekben. A szívás önmagában az emésztőrendszer mozgását idézi elő, szünetekben és etetés után pedig fontos a baba büfiztetése. Hasmasszázst is végezhet, és a babát nyugodt helyzetben tarthatja az alkaron, ringatva vagy labdán. Azonban minden baba más és más, és mindegyikre más vonatkozik. És ezt fokozatosan kell tesztelni.

A szoptató anyáknak kerülniük kell a puffadást okozó ételeket, a szénsavas és koffeintartalmú italokat, az alulsütött húst és halat, illetve az olyan ételeket, amelyek szintén emésztési problémákat okoznak. Ha azt gyanítják, hogy az étrendjükben lévő tejtermékek okozhatják a baba problémáit, forduljanak orvoshoz, és próbálják meg korlátozni ezeket a termékeket.

Cseppek és speciális krémek is segítenek

Az újszülöttkori kólikában gyakran a bél mikroflóra összetételének egyensúlyhiánya és a laktobacillusok alacsony száma játszik fontos szerepet. Az egészséges bélflóra nagyon fontos az immunrendszer éréséhez. Ebben az esetben segíthetnek a probiotikumok, amelyeket általában cseppek formájában adnak a babának (Biopron, BioGaia Protectis baby, Probio-fix baby és mások). Ezek különösen a nem szoptatott csecsemőknél segíthetnek, akik természetes úton, az anyatejből nem jutnak probiotikumhoz, de a szoptatott csecsemők bélrendszerének javításában is segíthetnek. Akkor is alkalmas, ha a gyermek tápszerre vált vagy antibiotikumot szed. A probiotikumokat szoptató anyák is használhatják.

Azoknál a gyermekeknél, akiket mesterséges bébiételekkel táplálnak, a speciális tej (hidrolizált fehérje, laktózcsökkentett, probiotikus, hipoallergén vagy hányás elleni tej) lehetséges megelőzés. Az anyáknak azonban csak az orvossal való konzultációt követően szabad ezeket a tejeket használniuk.

Top