Alena Šeredová připravuje mléko
Hogyan készítsük el a Kendamil csecsemőtápszert
30. 09. 2021

Hogyan készítsük el a Kendamil csecsemőtápszert

A csecsemőtej elkészítése bonyolultnak tűnhet, azonban ha betartunk néhány fontos szabályt, alapvetően gyerekjáték. Annak érdekében, hogy a kis morzsa növekedjen és gyarapodjon, különös figyelmet kell fordítani a higiéniára és a helyes adagolásra. Hogyan kell ezt csinálni?

YouTube video

 

Mosson kezet és sterilizálja az összes eszközt, cumisüveget és cumit.

Miért? Mivel a csecsemők nagyon érzékenyek minden bakteriális fertőzésre. Sterilizálja a cumisüveget és a cumit 3-5 percig vízben forralva vagy gőzsterilizátorban. Az üveg és a műanyag cumisüvegek egyaránt ellenállnak ennek a folyamatnak. Kiránduláskor használhat speciális sterilizáló oldatot vagy tablettákat.

Forraljuk fel a babavizet, és hagyjuk kihűlni legfeljebb 30 percig.

Miért babavíz? A csapvíz lehet, de nem biztos hogy megfelel a csecsemőkre vonatkozó előírásoknak. A "csecsemőkori ételkészítésre alkalmas" vagy "csecsemővíz" címkével ellátott palackozott babavizek  szigorúan ellenőrzöttek és alacsony nitráttartalmúak. Ne hagyja a forralt vizet hosszú ideig állni, mert az a baktériumok táptalajává válhat. És miért ne használjon kémiailag lágyított vagy többször felforralt vizet? A kémiailag lágyított vízkőmentes víz "adója" a magasabb nátriumtartalom, ami nem megfelelő az emberi szervezet számára. Minden víz tartalmaz ásványi anyagokat és más elemeket is, amelyek a forralás során olyan anyagokká alakulnak át, amelyek nem tesznek jót nekünk. Ráadásul a forralás elpárologtatja a vizet, így a koncentrációjuk megnő. Az ismételt főzés pedig mindent megsokszoroz.

Öntse a kívánt mennyiségű vizet a palackba, adja hozzá a megadott számú mennyiséget, zárja le, és alaposan rázza össze, hogy a por feloldódjon.

Az ajánlott adagolást és arányokat lásd az egyes tejcsomagolásokon. Természetesen mindegyikben van egy mérőpohár is. Annak érdekében, hogy a legjobbat adhassa gyermekének, be kell tartania az elkészítési módszert és az ajánlott adagokat. Ha a tejet túl "hígra" keveri, a baba megissza a szükséges mennyiséget, de tápanyaghiányban szenved. Ha viszont el akarja kényeztetni a babáját, és "sűrűbb" tejet kever, akkor is árthat neki. Túl sok fehérjét vinne be az adott mennyiségű folyadékhoz képest, ami megterhelné a veséit, és ha ezt rendszeresen csinálná, akár károsíthatná is azokat. A tejporral való keveréshez ideális vízhőmérséklet 37 °C. A por nehezebben oldódik a túl hideg vízben.

Tálalás előtt mindig ellenőrizze a tej hőmérsékletét

Mindig ellenőrizze a tej hőmérsékletét a csuklóján néhány cseppet cseppentve, mielőtt a babának adná. Ha szükséges, hűtse le a tejet a palackban iható hőmérsékletűre, például hideg víz alatt.

Ne adja a babának a maradék tejet újra

Ha az elkészített adagot 2 órán belül nem fogyasztja el, dobja ki. Soha ne melegítse újra az elkészített tejet. Miért? A kész tej az emberi test hőmérsékletén, körülbelül 37 °C-on van, ami ideális táptalaj a benne szaporodó baktériumok számára. Ezért mindig csak annyi tejet készítsen, amennyit azonnal el is fogyaszt. Továbbá soha ne készítsen előre tejet, még akkor sem, ha a hűtőben tárolja.

Top