A gabonakása előnyei a gyermekek étrendjében
1. 02. 2023

A gabonakása előnyei a gyermekek étrendjében

Ahhoz, hogy a baba jól fejlődjön, étrendjének kiegyensúlyozottnak kell lennie, és tartalmaznia kell minden fontos tápanyagot. Kezdetben az anyatej az ideális táplálási mód, de ez fokozatosan elégtelenné válik. Annak érdekében, hogy tovább növekedhessen, a 4. és 6. hónap között jön a hozzátáplálás. A zöldség és gyümölcs után ideális formájuk a gabona kása is.

Amint a baba az első etetések során megismerkedik a zöldségekkel, gyümölcsökkel és húsokkal, a gabonakása is előnyös tápanyagforrássá válik a számára. Ezek a húsokkal, gyümölcsökkel és zöldségekkel együtt biztosítják számára mindazt, ami az anyatejből már hiányzik. Elkészítésük nagyon egyszerű, és a nap bármely szakában adható a csecsemőknek.

A zabkása főként a fejlődő agy számára biztosít energiát

A babakása fő összetevője a gabonafélék, amelyek különböző mennyiségben és arányban tartalmaznak fehérjéket, szénhidrátokat, zsírokat, ásványi anyagokat, vitaminokat és rostokat. Ezért támogatják az egészséges növekedést és természetes fejlődést, az emésztőrendszer működését, az agy, valamint a csont- és izomrendszer természetes fejlődését. Nem kevésbé fontos azonban, hogy különösen a gabonafélékben található szénhidrátok adják a gyerekeknek energiát, amelyre most sokkal nagyobb szükségük van, mint felnőttkorban.

Legnagyobb fogyasztója az agy, amely a fejlődés ezen szakaszában az összes energia akár 60%-át is felveszi. A megfelelő működéshez a csecsemőnek napi 90 gramm könnyen emészthető szénhidrátra van szüksége élete első évében. Ezeket pedig a Kendamil zabkása optimális mennyiségben tartalmazzák. Kizárólag válogatott gabonafélékből, azok gondosan kevert keverékeiből vagy gyümölcsökből származnak. A Kendamil zabkása pont annyit tartalmaz, amennyire a kicsiknek szükségük van a növekedéshez. Ez nagyon fontos, hogy később ne fenyegesse őket az elhízás és a kapcsolódó betegségek.

Szerkezet és összetétel a kornak megfelelően

A gyerek kása a gyermek életkorához és aktuális fejlettségi szintjéhez igazodik. A magyar piacon kapható összes csecsemőknek szánt kásához hasonlóan a Kendamil kásákon is fel van tüntetve az a hónap, amelytől kezdve alkalmasak a csecsemő számára. Az optimális mennyiségű tápanyag és a hozzáadott vitaminok mellett a szerkezet is az életkorhoz igazodik. Kicsiknek finom, nagyobb babáknak nagyobb darabokat is tartalmaz. Ezek a nagyobb gyerekeknek szánt kásák, többek között a kibújó fogak elfoglalására. A kicsik pocakjának azonban egy nagyon finom kását szánnak, amelyet a még fejlődő emésztőrendszer jól feldolgoz.

Kezdje a finom textúrájú kásákkal

Különösen az elején az orvosok azt javasolják, hogy a csecsemőknek egyadagos zabkásákat adjanak, és a gluténmentes változatukkal kezdjék. A Kendamil kifejlesztette a Kendamil tejmentes rizskását, amely a betöltött 4. hónaptól kezdve alkalmas a hozzátáplálás megkezdésére. Csak nagyon finomra őrölt, fontos B1-vitaminnal dúsított rizst tartalmaz. Ezután egy lépéssel tovább lehet menni, és a babának Kendamil tejes kását banánnal kínálni, amely egyesíti a rizs, a kukorica és a banán nagyszerű tulajdonságait. Fontos vitaminokkal és ásványi anyagokkal is gazdagított, hogy a gyermekek számára szükséges összes fontos tápanyagot biztosítsa.

KendamilKendamil

Az idősebb gyermekeknek szánt zabkása nagyobb darabokkal

A Kendamil portfóliójában természetesen minden korosztályának megfelelő kása megtalálható. A 6. hónap végétől a kisevők már élvezhetik a Kendamil Tejes krémes zabkását és ízlelőbimbóikat megörvendeztetheti a Kendamil Tejkása fekete ribizlivel és almával. A kis zöldségimádóknak az anyukák készíthetnek Kendamil tejes kását brokkolival, karfiollal és paradicsommal. Már egy hónappal később, azaz a 7. hónap végétől élvezhetik a kis evők a Kendamil tejkását erdei gyümölcsökkel, Kendamil Bio tejmentes zabkását szilvával és banánnal esetleg a Kendamil Bio tejmentes többmagvas zabkását. Általánosságban elmondható, hogy a gyerekek növekedésével a zabkása állaga megváltozik. Fokozatosan elkezdenek nőni a fogak, amit le kell foglalni, és azért is, hogy ne felejtsék el veleszületett rágóreflexüket. Ezért a kásák nagyobb gabonadarabokat és esetleg gyümölcsöt is tartalmaznak.

KendamilKendamilKendamilKendamilKendamilKendamil

A glutén nem ellenség

A zöldség és gyümölcs bébiételek bevezetéséhez hasonlóan a gabona kásákra is ugyanaz az ajánlás vonatkozik: ne késleltesse a gyermekek megismertetését a lehetséges allergénekkel, pl. a gluténnel. Az allergénekkel való késői érintkezés nem csökkenti az allergiás reakciók kialakulásának kockázatát, még azoknál az egyéneknél sem, akik veleszületetten hajlamosak rá. A gyermektáplálkozással foglalkozó szakértők ezért azt javasolják, hogy a szoptatás ideje alatt a gluténtartalmú ételeket is fogyasszák. Bár legkorábban a 4. hónap vége után, de nem is később, mint a 7. hónap vége után. Egy gyereket azonban nem szabad azonnal kitenni egy teli tányér búzakásnak, semmiképpen sem. Elég, ha az anya kezdetben megkínálja néhány teáskanál, például Kendamil tejszínes zabkásával, Kendamil tejkásával fekete ribizlivel és almával, zab, búza és feketeribizli keverékéből, vagy egyéb kásák valamelyikéből. Az az információ, hogy nyugati civilizációnkban a lakosságnak csak egy százaléka szenved valódi gluténallergiától, hozzájárulhat a szülők nagyobb nyugalmához.

Hogyan kezdjünk a kásákkal?

Amikor a gyermek étrendjébe zabkásákat vezetünk be, a táplálkozási szakemberek azt javasolják, hogy először a gyermek által már ismert, tejből készült, tejmentes zabkásákat vezessünk be. Így az anya használhatja az anyatejet vagy a csecsemőtápszert, amelyet eddig is használt a baba számára. A Kendamil zabkásákat is így készítik, például a már említett Kendamil Tejmentes rizskását. Előnye, hogy a felszolgált ételek íze nem sokat változik a baba számára. A baba először a normál adag csecsemőtej felét igya meg, és csak ezután jön a zabkása, amely a tej másik felét helyettesíti. Idővel a babatejet ki lehet cserélni zabkásával. A gyerekkása nagy előnye, hogy az anyukák a nap bármely szakában – reggelire, ebédre vagy vacsorára – tálalhatják a gyerekeknek. A babák sokkal jóllakottabbak, mint önmagában az anyatejtől, és ha vacsorára adják, tovább és nyugodtabban alszanak. És a szülők is jobban fognak aludni velük együtt.

A tejmentes és tejes kásák előnyei

A piacon kétféle babakása van forgalomban. Az első a már említett tejmentes zabkása, amely a tehéntejfehérje-allergiás gyermekek számára is előnyös, mert speciális tejben készíthetők el – hidrolizált csecsemőtej már lebontott (leegyszerűsítve megemésztett) fehérjével. Ellenkezőleg, a tejes zabkása már tartalmaz tejet, ami megkönnyíti és gyorsabbá teszi az elkészítést az anyák számára. Ezeket egyszerűen belekeverjük a forralt babavízbe. A legújabb tudományos ismeretek és hosszú távú vizsgálatok alapján a Kendamil mindkét fajtát pontos mennyiségű vitaminnal, ásványi anyaggal és egyéb tápanyaggal gazdagítja, amelyek a csecsemők megfelelő fejlődéséhez szükségesek az adott életkorban. A Kendamil zabkásák teljes portfóliója megvásárolható például a hivatalos forgalmazó webáruházában, itt.

Forrás:

Butte N, Cobb K, Dwyer J, Graney L, Heird W, Rickard K. The start healthy guidelines for infants and toddlers. J Am Diet Assoc 2004; 104: 442-454.
Picarelli A, Tola M di, Sabbatella L, Gabrielli F, Cello T di, Anania MC, Mastracchio A, Silano M, Vincenzi M de. Immunologic evidence of no harmful effect of oats in celiac
Thompson, T. Do oats belong in a gluten-free diet? J Am Diet Assoc. 1997; 97(12) 1413-6.
Janatuinen, E.K.; Kemppainen, T. A.; Pikkarainen, P. H.; Holm, K. H.; Kosma, V. M.; Uusitupa, M. I.; Maki, M.; Julkunen, R. J. Lack of cellular and humoral immunological responses to oats in adults with celiac disease. Gut 2000; 46 (3): 327-331.
Codex stan 1-1985 (rev. 1991): codex general standard for the labeling of prepackaged Foods
Foster. Powell K, Holt SHA, Brans-Miller JC. International table of glycemic index and glycemic load values: 2002. American Journal of Clinical Nutrition 2002, 76:5-56

Top