Ivórendszer a mesterséges babatejet fogyasztó gyermekek számára
28. 10. 2019

Ivórendszer a mesterséges babatejet fogyasztó gyermekek számára

Hat hónapos korig az anyatej teljes értékű folyadékforrás a baba számára. Más folyadékot nem kell adni. Ha azonban a szoptatás bármilyen okból nem sikerül, a mesterséges tej részben vagy egészben helyettesíthető.

Kivételt képez, ha ebben a korban további folyadékot kell adni, ha a gyermeknek hasmenése és hányása van, vagy ha lázas, illetve ha meleg van. Ilyenkor nagy a folyadékveszteség, és a baba könnyen kiszáradhat.

A csecsemőnek naponta körülbelül 150 ml folyadékot kell innia testsúlykilogrammonként, függetlenül attól, hogy szoptatják-e vagy tápszert kap. A szoptatott csecsemőket nem ellenőrzik, hogy mennyit isznak, és olyan gyakran kell őket mellre tenni, amilyen gyakran csak szükségük van rá. A tápszerrel táplált csecsemők esetében az adagolás a csecsemő életkorának és súlyának megfelelően ajánlott.

Általában az első étkezések alkalmával kezdünk más folyadékot adni a babának, ez legkésőbb a 6. hónapos kortól. Az ételeket az anyatejhez vagy a csecsemőtejhez adják, így nincs szükség több folyadékra. A bébiétel teljes adagjának elérése után megkínálhatja a babát babavízzel vagy speciális babateával. Abban az éves korban, amikor a gyermek étrendje már hasonló a felnőttekéhez, a gyermeknek napi legalább 1 liter folyadékot kell inni, beleértve a tejet is.

6 hónapos korig iváshoz, főzéshez babavíz használata szükséges, az esetleges nitrátmérgezés miatt. Forralt víz csak körülbelül a 6./9. hónapig szükséges. Ahogy egy gyerek mászik és érdeklődik, sokkal több baktérium kerül ki a kezéből a szájába egy nap alatt, mint amennyit a főzetlen vízből kaphat.

Az ásványvizek nem alkalmasak csecsemők és kisgyermekek számára, mert a nagy mennyiségű ásványi anyag megterhelheti a vesét. Későbbi életkorban érdemesebb palackozott babavizet vagy normál csapvizet adni a gyerekeknek. Kisebb mennyiségben friss zöldségből, gyümölcsből zöldség- vagy gyümölcslevet adhatsz gyermekednek. A gyógyteákat kis mennyiségben kell adni a csecsemőknek, és csak kísérőként más italokhoz.

Egyéves korig a napi folyadékbevitel jelentős részét csecsemő- vagy anyatejjel kell fedezni.

Az italt a gyermeknek étkezések között vagy étkezés közben adjuk, ne étkezés előtt. A gyermek jóllakhat és visszautasíthatja az ételt. A gyermek általában nem kér magától italt, így rajtunk múlik, hogy eleget igyon. A gyermekeket egész nap folyamatosan folyadékkal kell ellátni.

A csecsemőknek nem szabad fekete és zöld teát adni. Ezek a teafajták tanninokat és más összetevőket tartalmaznak, amelyek megkötik a vasat és más ásványi anyagokat, amelyek így rosszul szívódnak fel a szervezetben. Óvakodjon a kamillateától is, amely néha allergiát okozhat.

Még a cukros italok sem alkalmasak a gyermekek számára. A cukros italok fogyasztása növeli a fogszuvasodás kockázatát, hasmenést okozhat, és hajlamosít az elhízásra.

Az ideális életkor, amikor elkezdheted megtanítani a babát pohárból inni, 7 és 8 hónapos kor között van. Fontos a jól megválasztott csésze, amelynek két fogantyúval, kis körmérettel és nagy nyílással kell rendelkeznie. Kezdetben tartsuk a poharat, és csak kis adagokban adjunk inni a babának. Jó ötlet, ha a poharat a gyermek számára elérhető helyen tartjuk, hogy bármikor elérhesse és ihasson, amikor csak szüksége van rá.

 

Források: https://www.promaminky.cz/clanky/vyziva-stravovani-80/pitny-rezim-miminka-aneb-staci-kojenecke-mleko-288

Top