Milyen előnyei vannak az A2 tejnek, és honnan származik?
24. 11. 2020

Milyen előnyei vannak az A2 tejnek, és honnan származik?

Az A2 tej csak olyan állatokból származik, amelyek egy bizonyos gént örököltek a szüleiktől. Fogyasztása megkönnyebbülést hozhat azoknak az embereknek, akiknek egyébként problémáik vannak a normál tejjel.

A tejet általában aszerint osztják fel, hogy melyik emlősből származik. E tekintetben talán a tehéntej a legismertebb, de a kecske- vagy bivalytej is nagyon népszerű az utóbbi időben. A felosztás másik kritériuma a zsírtartalom, amely alapján megkülönböztetünk teljes, félzsíros és fölözött tejet. De tudta, hogy létezik A1 vagy A2 tej is? És hogy az egyik sokkal emészthetőbb az emberi szervezet számára?

A β-kazein típusától függ

A tej egyik legfontosabb összetevője a tejfehérje. Két alapvető részből áll: savóból és kazeinből. A kazein rész egy sor β-kazeinből áll, beleértve az A1 β-kazeint és az A2 β-kazeint. Gyakorlatilag minden kereskedelmi forgalomban kapható tej A1 és A2 β-kazein keverékét tartalmazza, és A1 tejnek nevezhető. Ha azonban csak A2 β-kazeint tartalmaznak, akkor A2 tejnek nevezik. Ezt a tejet azonban csak azok az állatok termelik, amelyek mindkét szülőktől a β-kazein gén A2 változatát örökölték, és A2/A2 genotípussal rendelkeznek. Az A1 és A2 tej közötti különbség tehát a következőképpen írható le: Ezek a tejek kétféle kazeintípus, nevezetesen az A1 β-kazein és az A2 β-kazein tartalmában különböznek, az A2 tejek nem (vagy csak nyomokban) tartalmaznak A1 β-kazeint.

Számos előnyt kínál

Az A2-tejek számos emlősből származhatnak, de a leggyakoribb A2-tejek, amelyekkel ma találkozunk, a tehén- és a kecsketej. Az A2 tehéntej előállításához csak azokat az egyedeket kell kiválasztani az állományban, amelyek a fent említett gént örökölték szüleiktől, mivel az egyes teheneknél mutálódott, és így A1 tejet termelnek. E kiválasztott tehenek teje nem találkozhat más tejjel a termelési folyamat során, és egyéb szabályokat is be kell tartani, ami indokolja a magasabb árat. A kecskékben ez a gén megmaradt, így elmondható, hogy az A2 tej természetes módon termelődik. Az A2 tej fogyasztásának előnyei közé tartozik a jobb emésztés, a lágyabb széklet és esetleg a kevesebb gyomorfájás. Tudományos tanulmányok1 arról is beszámolnak, hogy a β-kazein A2 nem okoz gyulladásos betegségeket, például vastagbélgyulladást vagy irritábilis bél szindrómát. Ezzel szemben a hagyományos tejben található β-kazein A1 a feltételezések szerint a tejérzékenység egyes típusait okozza.

A Kendamil kecsketej a fenti előnyöket kínálja a cseh és szlovák gyermekek számára. Ez csak A2 tej és ezen kívül kecsketej, amely számos egyéb előnnyel jár.

Vissza az eredetihez

A rendelkezésre álló tudományos vizsgálatok szerint az A2 β-kazein az eredeti változat, amely 100%-ban jelen volt az emlősök anyatejében. Néhány ezer évvel ezelőtt azonban mutálódott, és kialakult az A1 változat, amely később az egész populációkban elterjedt.

1. Ho S, Woodford K, Kukuljan S, Pal S. Comparetive effects of A1 versus A2 beta-casein on gastrointestinal measures: a blinded randomised cross-over pilot study European Journal of Clinical Nutrition 2014; 68:994–1000.

Top