Kendamil Premium modern csecsemőtápszer: A bioaktív összetevők jelentősége a csecsemők egészségének és fejlődésének szempontjából
24. 09. 2025

Kendamil Premium modern csecsemőtápszer: A bioaktív összetevők jelentősége a csecsemők egészségének és fejlődésének szempontjából

Az anyatej a csecsemők táplálkozásának „arany standardjának” számít. Azoknak a gyermekeknek, akiket nem lehet szoptatni, tejpótlékokat szánnak, amelyek összetétele egyre inkább megközelíti az anyatej összetételét. A jelenlegi kutatások olyan fontos bioaktív összetevőkre koncentrálnak, mint a teljes tej természetes tejzsírtartalmával, beleértve az MFGM-et (tejzsírmembrán), a GOS/FOS prebiotikumokat, az anyatej oligoszacharidjait (HMO) és a DHA és ARA esszenciális zsírsavakat. Ezek az összetevők kulcsszerepet játszanak a kisgyermekek immunrendszerének, agyának, látásának és gyomor-bélrendszerének fejlődésében.

A teljes zsírtartalmú tehéntej trigliceridekben gazdag tejzsírt tartalmaz, amely béta-palmitátot és MFGM-et tartalmaz, amely foszfolipideket, szfingomielint, glikoproteineket és egyéb bioaktív anyagokat tartalmaz. A hatások szisztematikus áttekintése kimutatta, hogy az ezzel az összetevővel dúsított csecsemő tápszer csökkentette a légúti fertőzések előfordulását és javította a gyermekek kognitív funkcióit (1). A Kendamil Premium tejben is található tejzsír szintén hozzájárul az emésztőrendszer megfelelő működéséhez és a sejtmembránok fejlődéséhez (2). A Kendamil Premium teljes tejből készült, ezért magasabb a béta-palmitát tartalma, amely a triglicerid sn-2 pozíciójában észterezett palmitinsav formája. Ez a forma természetesen jelen van az anyatejben, javítja a kalcium felszívódását, javítja a székletet és pozitív hatással lehet a csontsűrűségre (3, 4).

A prebiotikumok, különösen a galakto- és fruktooligoszacharidok GOS/FOS 9:1 arányú prebiotikus keveréke elősegíti az egészségre jótékony bifidobaktériumok és laktobacillusok szaporodását. A felmérések azt mutatják, hogy az ilyen módon dúsított csecsemő tápszerrel táplált csecsemők széklete lágyabb, pH-értéke alacsonyabb és kevesebb a hasmenésük (5). A dúsítás trendjéhez tartoznak az anyatej oligoszacharidjai (HMO) is, amelyek a bioaktív szacharidok fontos csoportját képezik. A modern tápszerek, köztük a Kendamil Premium, speciális galaktóz-laktózt (3´-GL, 4´- GL, 6´- GL) tartalmaznak, amelyek szelektíven támogatják a bifidobaktériumok növekedését és gátolják a kórokozó mikroorganizmusokat. Hatásosságukat tanulmányok igazolták, és a klinikai adatok pozitív hatást jeleznek a mikrobiótára és az immunválaszra, hasonlóan a szoptatott csecsemőkhöz (6, 7). A dokozahexaénsav (DHA) és az arachidonsav (ARA) kulcsfontosságúak az agy és a szem retinájának fejlődésében. Az európai jogszabályok előírják a DHA minimális tartalmát, de a tanulmányok azt mutatják, hogy az ARA hozzáadása ugyanolyan fontos. A legjobb kognitív eredményeket 0,5-1 közötti DHA/ARA arány mellett figyelték meg. Az ARA hiánya negatív hatással lehet a növekedésre (8). A legújabb klinikai tanulmány tejzsírt, MFGM-et, GOS/FOS-t, HMO-t és DHA/ARA-t kombinál. Megmutatta, hogy az ilyen csecsemőtápszerrel táplált gyermekek növekedése összehasonlítható volt a szoptatott gyermekekével, kedvező mikrobiótával és jó gyomor-bélrendszeri toleranciával rendelkeztek. Ezen összetevők kombinációja közelebb hozza a tápszer összetételét az anyatejéhez, és átfogó előnyökkel jár a gyermek növekedése, fejlődése és immunitása szempontjából. A Kendamil Premium egy példa azokra a tápszerekre, amelyek mindezeket az összetevőket tartalmazzák, és jelzik a tápszer fejlődésének irányát.

Irodalom:

  1. Ambrożej D, Dumycz K, Dziechciarz P, Ruszczyński M. Milk Fat Globule Membrane Supplementation in Children: Systematic Review with Meta-Analysis. Nutrients. 2021; 13(3):714. https://doi.org/10.3390/nu13030714.
  2. Hernell O, Timby N, Domellöf M, Lönnerdal B. Clinical Benefits of Milk Fat Globule Membranes for Infants and Children. The Journal of Pediatrics. 2016;173:S60-S65. https://doi.org/10.1016/j.jpeds.2016.02.077.
  3. Litmanovitz I, Davidson K, Eliakim A, Regev RH, Dolfin T, Arnon S, Nemet D. High Beta-Palmitate Formula and Bone Strength in Term Infants: A Randomized, Double-Blind, Controlled Trial. Calcif Tissue Int 2013;92(1):35–41. https://doi.org/10.1007/s00223-012-9664-8.
  4. Vyhnánek R. Mléčný tuk v kojeneckých formulích – nové poznatky. Pediatr.praxi. 2020;21(3):216-218. https://doi:10.36290/ped.2020.046.
  5. Kadim M, Darma A, Kartjito MS, Dilantika C, Basrowi RW, Sungono V, Jo J. Gastrointestinal Health and Immunity of Milk Formula Supplemented with a Prebiotic Mixture of Short-Chain Galacto-oligosaccharides and Long-Chain Fructo-Oligosaccharides (9:1) in Healthy Infants and Toddlers: A Systematic Review with Meta-Analysis. Pediatr Gastroenterol Hepatol Nutr. 2025;28(1):1-18. https://doi: 10.5223/pghn.2025.28.1.1.
  6. Liu F, van der Molen J, Kuipers F, van Leeuwen SS. Quantitation of bioactive components in infant formulas: Milk oligosaccharides, sialic acids and corticosteroids. Food Research International. 2023;174, Part 1. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2023.113589.
  7. Newburg DS, Sung Ko J, Leone S. Human Milk Oligosaccharides and Synthetic Galactosyloligosaccharides Contain 3′-, 4-, and 6′-Galactosyllactose and Attenuate Inflammation in Human T84, NCM-460, and H4 Cells and Intestinal Tissue Ex Vivo. J Nutr. 2016;146(2):358-367. https://doi.org/10.3945/jn.115.220749.
  8. Tian A, Xu L, Szeto IM-Y, Wang X, Li D. Effects of Different Proportions of DHA and ARA on Cognitive Development in Infants: A Meta-Analysis. Nutrients. 2025; 17(6):1091. https://doi.org/10.3390/nu17061091
Top