Csecsemőtápszer: A tejzsír és az MFMG szerepe
24. 09. 2025

Csecsemőtápszer: A tejzsír és az MFMG szerepe

RNDr.Pavel Ježek Ph.D.

Absztrakt

A cikk összefoglalja a teljes tej, tejzsír és MFGM csecsemőtápszerekben való felhasználásával kapcsolatos jelenlegi ismereteket. A 2023–2025 közötti új tanulmányok azt mutatják, hogy ezek az összetevők elősegítik az agy, a bélflóra és az immunrendszer fejlődését. Az MFGM kulcsfontosságú bioaktív összetevőnek tűnik, amely közelíti a mesterséges táplálékot az anyatej biológiai profiljához. Az eredmények megerősítik a csecsemőtápszerek természetesebb összetételéhez való visszatérés tendenciáját.

Kulcsszavak: teljes tej, tejzsír, MFGM (Milk Fat Globule Membrane)

Abstract

This article summarizes current findings on the use of whole milk, milk fat, and milk fat globule membrane (MFGM) in infant formula. Recent studies from 2023–2025 show that these components support brain development, gut microbiota, and immune function. MFGM emerges as a key bioactive ingredient that brings formula closer to the biological profile of human milk. The evidence supports a growing trend toward more natural formulations in infant nutrition.

Keywords: whole milk, milk fat, MFGM (Milk Fat Globule Membrane)

 

Bevezetés

Az első életév táplálkozása kritikus „ablak” a növekedés és az agy, az immunrendszer és az anyagcsere fejlődésének programozásában. Az anyatej „arany standardnak” számít, és az első hat hónapban az egyetlen táplálékforrásként ajánlott. Amennyiben nem biztosítható az anyatejes táplálás, annak kiegészítésére javasolt tápszerek összetételére vonatkozó kutatások egyre több előnyét találják a teljes zsírtartalmú tej alapanyagként történő felhasználásának, a tejzsír és a tejzsír-membrán (MFGM, Milk Fat Globule Membrane) felhasználása iránt, amelyek közelebb hozzák a mesterséges táplálékot az anyatejhez. Erre reagálnak a gyártók is, példaként említhető a Kendamil Premium. A cikk célja, hogy összefoglalja a tejzsír és az MFGM jelentőségéről szóló jelenlegi ismereteket, a korábbi és a legújabb tanulmányok (2023–2025) alapján.

Teljes zsírtartalmú tej és annak jelentősége a csecsemőtáplálkozásban

A hagyományos csecsemőtej alapvető összetevője a sovány tej volt, amelyet növényi olajokkal (pálma-, repce-, kókusz-, napraforgóolaj) egészítettek ki, hogy elérjék a szükséges esszenciális zsírsavtartalmat. Újabb kutatások szerint a teljes tej természetesen számos bioaktív anyagot tartalmaz, amelyek növényi olajokkal nem helyettesíthetők teljes mértékben. Ezek az anyagok közé tartoznak a bioaktív lipidek, a foszfolipidek, a gangliozidok és a szfingolipidek. Ezek fontosak az agy és az idegrendszer fejlődése szempontjából, fogyasztásuk pedig jobb kognitív funkciók fejlődésével, az anyagcsere fejlődésének elősegítésével és alacsonyabb allergiás reakciók kockázatával jár.

Fontos megállapítások:

- a teljes zsírtartalmú tejből készült tápszer jobban támogatja az agy fejlődését, mivel hosszú láncú zsírsavakat és membrán lipideket tartalmaz
– a tejzsír jelenléte természetesebb ízt és jobb emészthetőséget biztosít

– a teljes tej több összetevője pozitív hatással van a bélflóra fejlődésére, ami lágy székletet, fájdalommentes hasat és hosszabb alvást eredményez. (1)

Tejzsír

A tejzsír energiát, ízjegyeket és bioaktív összetevőket tartalmaz. A növényi olajokkal szemben egyedülálló triglicerid-szerkezettel rendelkezik – az sn-2 pozícióban lévő zsírsavak (főleg a palmitinsav) úgy vannak kötve, hogy elősegítik a kalcium felszívódását és csökkentik a székrekedés kockázatát. A tejzsírnak három fő előnye van: ), természetes forrása a foszfolipideknek, amelyek elősegítik az agy fejlődését, bioaktív lipideket tartalmaz, amelyek immunmoduláló hatással bírnak, és biztosítja a kalcium jobb felszívódását (2).

MFGM (Milk Fat Globule Membrane)

Az MFGM egy biológiailag aktív membrán, amely a tejben található zsírcseppeket veszi körül. Komplex keveréket tartalmaz foszfolipidekből, glikolipidekből, fehérjékből és glikoproteinekből. MFGM funkciók:
- Az idegrendszer fejlődése: a gangliozidok és a szfingomielin elősegítik az agy fejlődését és az idegpályák mielinizációját.
– Immunitás: Az MFGM antimikrobiális hatással rendelkező bioaktív fehérjéket tartalmaz, csökkentve a középfülgyulladás előfordulását /1% szemben 9%-kal/, ritkább lázcsillapító szedés /25% szemben 43%-kal/ (3)                                                                                                                                                              – Bélmikrobióta: prebiotikumként hat és elősegíti a bifidobaktériumok szaporodását (4)

A múltban az eredményeket több áttekintésben is összefoglalták, amelyek a kognitív fejlődés javulását, a hasmenés és a középfülgyulladás alacsonyabb előfordulását, valamint a viselkedési problémák csökkenését mutatták (5, 6)

Új ismeretek 2023–2025-ből (válogatás)

Az elmúlt években számos új klinikai tanulmány és metaanalízis jelent meg, amelyek jelentősen kiegészítik a jelenlegi ismereteket, pl.:

RCT – MFGM hosszú távú kognitív hatása (2023): Egy randomizált, kontrollált tanulmányban 5,5 éves korukig követték nyomon azokat a gyermekeket, akik az első évükben MFGM-mel és laktoferrinnel dúsított tápszert kaptak. A standard tápszerhez képest ezek a területeken magasabb pontszámot értek el: vizuális-térbeli képességek, információfeldolgozási sebesség és általános IQ (teljes skála IQ). A résztvevők a Stroop-teszten és a végrehajtó funkciókat mérő feladatokban is jobb eredményeket értek el. (7)

Meta-elemzés – kognitív előnyök MFGM (2024): Ez a szisztematikus áttekintés és metaanalízis nyolc RCT-tanulmányt (összesen 1352 gyermeket) foglal magában, és azt mutatja, hogy az MFGM-t tartalmazó csecsemő tápszert fogyasztó csecsemők kognitív pontszáma jelentősen javult (átlagosan + 3,29 pont; 95% Cl: 1,65 – 4,93; p<0,001) a standard tápszerekhez képest, miközben a fejlődésben nem figyeltek meg statisztikailag szignifikáns különbségeket az anyatejhez képest. (8)

Review – MFGM felhasználása csecsemőtápszerekben (2024): A recenziós cikk összefoglalja az MFGM összetételével kapcsolatos ismereteket, amely anyatejben természetesen előforduló anyagokat tartalmaz (bioaktív lipidek /pl. foszfolipidek, szfingomielin/, fehérjék és glikánszerkezetek). Hangsúlyozza az egészségügyi előnyöket – pozitív hatással van az agy fejlődésére, az immunválaszra, a bélmikrobiomra és az infekciók elleni védelemre. A szerzők azt a következtetést vonják le, hogy az MFGM potenciálisan a modern csecsemőtápszerek kulcsfontosságú összetevőjévé válhat, amely jobban megközelíti az anyatej biológiai profilját. (9)

Tanulmány – jobb agyvelő-mielinizáció (2025): A tanulmányban összehasonlították azokat a gyermekeket, akik ugyanazt a márkájú csecsemőtápszert kapták MFGM nélkül (2010 és 2017 között) és MFGM-mel (2018 és 2020 között). Az MFGM-mel kiegészített tápszerrel táplált gyermekeknél jobb myelinizációs fejlődés volt megfigyelhető az agy kulcsfontosságú motoros területein, ami a motoros területeken (motoros kéreg, belső kapszula, kisagy), a durva motorikus képességekben (magasabb pontszám az MSEL tesztekben) és a finom motorikus képességekben is megnyilvánult. A verbális képességek és az általános IQ tekintetében nem volt szignifikáns különbség. A tanulmány megerősíti, hogy az MFGM-ben található foszfolipidek és szfingomielin fontos szerepet játszanak a korai idegrendszer fejlődésében. (10)

Ezek az új tanulmányok megerősítik a természetesebb tejzsírtartalomhoz való visszatérés tendenciáját, és támogatják a teljes tej szélesebb körű használatát a csecsemőtápszerekben, példaként említhető a Kendamil Premium. A jövőbeli tanulmányokban az MFGM, a probiotikumok és a HMO (anyatej oligoszacharidok) szinergikus hatásának kutatása várható.

Következtetés

A jelenlegi bizonyítékok, a 2023–2025 közötti új tanulmányok alátámasztják azt a tendenciát, hogy visszatérnek a természetesebb összetételű csecsemőtápszerekhez, amelyek jobban hasonlítanak az anyatejhez. A teljes tej és a tejzsír olyan bioaktív összetevőket tartalmaz, amelyek fontosak a gyermek egészséges fejlődéséhez. Az MFGM kulcsfontosságú összetevőnek bizonyul, amely jelentős hatással van a csecsemők kognitív és immunfunkcióira. A jövőbeli kutatásoknak az MFGM-t tartalmazó tápszerrel táplált gyermekek hosszú távú megfigyelésére és a tejzsír és egyéb bioaktív összetevők kombinációjának optimalizálására kell összpontosítaniuk.

 

Irodalom

  1. Quinlan PT, Lockton S, Irwin J, Lucas AL. The relationship between stool hardness and stool composition in breast- and formula-fed infants. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 1995;20(1):81–90.
  2. Bongers ME, de Lorijn F, Reitsma JB, Groeneweg MI, Taminiau JAJM, Benninga MA. The clinical effect of new infant formula in term infants with constipation: a double-blind randomized cross-over trial. Nutr J. 2007;6(1):8. doi:10.1186/1475-2891-6-8.
  3. Timby N, Hernell O, Vaarala O, Melin M, Lönnerdal B, Domellöf M. Infections in infants fed formula supplemented with bovine milk fat globule membranes. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2015;60(3):384–9. doi:10.1097/MPG.0000000000000624. PMID: 25714582.
  4. Lee H, Slupsky CM, Heckmann AB, Christensen B, Peng Y, Li X, et al. Milk fat globule membrane as a modulator of infant metabolism and gut microbiota: a formula supplement narrowing the metabolic differences between breastfed and formula-fed infants. Mol Nutr Food Res. 2021;65(3):e2000603. doi:10.1002/mnfr.202000603. PMID: 33285021.
  5. Gould JF, Gibson RA, Yelland LN, Colombo J, Makrides M. Infant formula supplemented with MFGM compared with standard formula: protocol for a randomised controlled trial. BMJ Open. 2024;14(6):e083399. Available from: https://bmjopen.bmj.com/content/14/6/e083399
  6. Timby N, Domellöf E, Hernell O, Lönnerdal B, Domellöf M. Neurodevelopment, nutrition, and growth until 12 months of age in infants fed a low-energy, low-protein formula supplemented with bovine milk fat globule membranes. Am J Clin Nutr. 2014;99(4):860–8. doi:10.3945/ajcn.113.064295.
  7. Colombo J, Harris CL, Wampler JL, Zhuang W, Shaddy DJ, Liu BY, et al. Improved neurodevelopmental outcomes at 5.5 years of age in children who received bovine milk fat globule membrane and lactoferrin in infant formula through 12 months: a randomized controlled trial. J Pediatr. 2023;261:113483. doi:10.1016/j.jpeds.2023.113483. PMID: 37192722.
  8. Thongseiratch T, Kittisakmontri K, Chandeying N. Bovine milk fat globule membrane supplementation and neurocognitive development: a systematic review and meta-analysis. Nutrients. 2024;16(14):2374. doi:10.3390/nu16142374.
  9. France TC, Kennedy E, O’Regan J, Goulding DA. Current perspectives on the use of milk fat globule membrane in infant milk formula. Crit Rev Food Sci Nutr. 2024;1–16. doi:10.1080/10408398.2024.2417791.
  10. Deoni SCL, Beauchemin J, D’Sa V, et al. Enhanced brain myelination and cognitive development in young children associated with milk fat globule membrane (MFGM) intake: a temporal cohort study. Brain Struct Funct. 2025;230:52. doi:10.1007/s00429-025-02907-7.
Top